frirumInterview om hvordan vi tager hånd om “Tidens Mand”, af Psykoterapeut og Parterapeut Mads Vang Christensen
skrevet af Leif Osmark

Giv manden et frirum.

Fyraftensøllen er blevet politiks ukorrekt, og den danske mand har endnu ikke fundet et frirum, hvor mænd kan være sammen og tale om mandeting. Et pusterum fra de effektive hverdagsroller kan være med til at gøre manden mere spændende for sin kone eller kæreste, så giv plads til mandefællesskabet, lyder det fra parterapeut Mads Vang Christensen

Af Leif Osmark, www.osmark.dk

Effektivitet er blevet omdrejningspunktet for det moderne menneske, både på arbejdet og hjemme i privaten. Og selv om der er meget positivt at sige om at være effektiv, så er der nogle punkter i tilværelsen, hvor gevinsten er større ved ikke at sætte alting i system. Det gælder ikke mindst kærligheden, som ifølge parterapeut Mads Vang Christensen fra Essentiel Terapi er ved at drukne i effektivitet.

Hvis der skal bevares lidt spænding i parforholdet, bør mænd og kvinder sætte tid af og mødes med ligesindede for at dyrke kønnenes forskellighed og komme hjem med ny energi til parforholdet. Men det kniber især for mændene at finde et forum at være sammen i.

– Det er blevet politisk ukorrekt at drikke en fyraftensøl, så hvor går mændene egentlig hen i dag? Det er svært at få karrierefolk til at møde op og drikke en øl efter arbejdet. De er effektive på jobbet, og så skal de skynde sig hjem og være effektive fædre, siger han og understreger, at han langt fra har noget imod, at opgaverne i hjemmet er delt ligeligt mellem kønnene.

– Lad os hylde, at manden er far, der tager ansvar for sine børn og også er med i rengøringen. Men hvad kendetegner egentlig en mand i dag, spørger han.

Bliver kedelig for kvinden

På visse punkter tror han, at mange moderne kvinder gerne ser, at manden en gang i mellem slår i bordet og siger: ”Sådan er det bare!”

– Jeg tror, kvinderne sukker lidt efter en mand, der er sådan. Det handler selvfølgelig ikke om, at han skal slå i bordet og skabe sig, men om at han er klar og tydelig i sin kommunikation, siger Mads Vang Christensen.

Alternativet er nemlig, at manden mister den mandige handlekraft, som kvinden i sin tid fandt interessant.

– Der sker det på lang sigt, at hvis mænd ikke opfører sig som mænd og kommer ud og smitter hinanden med testosteron, så bliver de underkuede, og så overtager kvinden al kontrollen. Og til sidst kasserer hun ham, fordi han er blevet for kedelig, og hun ikke får modspil, siger han.

Familien som deform masse

At mødes i et forum uden for familien er også vigtigt for at få andre menneskers syn på, hvordan forskellige hverdagsting hænger sammen.

– Vi er jo gensidigt påvirkelige af hinanden, og hvis vi kun spejler os i familien, bliver vi sådan en deform masse. Det kan være godt til at være effektive og få ordnet de praktiske opgaver. Men der hvor vi skal mødes som mand og kvinde, er det absolut ikke godt. Hvis manden går ud for at være mand og gøre mandeting, så kommer han hjem som en mand, og det er langt mere spændende for kvinden, siger Mads Vang Christensen.

Mere end fodbold

Især lige for tiden, hvor der konstant er fodbold i fjernsynet, har mændene gode chancer for at mødes om en traditionel mandeting. Og fodbold kan være en fin ting at mødes om, både for at se det og spille det, men i det lange løb, handler det om mere end fodbold, mener parterapeuten.

– Det vil være for tamt bare at nævne fodbold til at beskrive det rum, som mænd har behov for. Når manden først har fri for alle sine pligter, er det meget sandsynligt, at han først og fremmest har behov for ikke at forholde sig til hverken arbejde eller børn. Men når vi har spillet bold, kørt go-cart og grint færdig, så opstår det næste behov, siger Mads Vang Christensen.

Og det behov kan sagtens handle om at diskutere problemer fra hjemmefronten for at få andre mænds meninger om dem.

– Så bliver der tid til en snak mand og mand imellem. For der er masser af problemer i familien, som det kan være svært at forholde sig til i dag, lige fra sygdomme som ADHD til hvordan man skal reagere, når ens teenagebørn drikker sig fulde, siger han.

Skab rummet

At mændene mangler et forum, hvor de kan mødes og være mænd, gik for alvor op for Mads Vang Christensen, da han inviterede ti mænd med i en mandegruppe, og alle ti sagde ja.

– Der var ingen forbehold fra nogen af dem, så det gik op for mig, at der virkelig er et behov, siger han.

Umiddelbart inden interviewet har han selv lige siddet og set VM-fodbold og spist store grill-bøffer sammen med en række andre mænd fra det kontorfællesskab i Holbæk, hvor han har sin praksis. Lige præcis det at mødes med andre i en form for fagligt netværk kan være en god måde at skabe et frirum på.

– Netværk og trivsel bliver mere og mere integreret i arbejdslivet, og så foregår det sammen med kolleger og i ansvarlighed. Førhen mødtes vi mænd på et værtshus efter fyraften og fik nogle bajere, men det virker lidt kikset i dag, siger Mads Vang Christensen.

I øvrigt mener han, at kvinderne helt sikkert har lige så stort behov for at mødes og være kvindelige. Men en gang imellem må kvinderne altså finde sig i, at nogle artikler handler om mænd. Sådan er det bare!

Comments(14)

 1. Pingback: Blue Coaster33

 2. Pingback: YouTube Video

 3. Pingback: streaming movies

 4. Pingback: get satellite tv

 5. Pingback: tvpackages.net

 6. Pingback: car parking

 7. Pingback: fue

 8. Pingback: lan penge nu uden sikkerhed

 9. Pingback: parking

 10. Pingback: laane penge

 11. Pingback: water ionizer

 12. Pingback: alkaline water machine

 13. Pingback: laan penge nu og her

 14. Pingback: pay day loans

Comments are closed.